Vegetariánská zelňačka recept
V některých kulturách se zelňačka tradičně podává na Štědrý den. U nás je oblíbená během celého zimního období, protože kysané zelí bylo a stále je důležitou složkou jídelníčku do chladného počasí. Je bohaté na vitamíny a tento fermentovaný produkt je navíc skvělým probiotikem. Zelňačka se dá velmi chutně připravit i bez uzeniny nebo masa. Recept naleznete níže.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g kysaného zelí
- 100 g mrkve
- 1 - 2 petržele
- 2 cibule
- 200 g rychlokvašených okurek
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 ½ lžíce rajčatového protlaku
- 1250 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 kostka uzeného tofu
- 4 lžíce zakysané smetany
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Zelí necháme na cedníku okapat, pak ho vymačkáme a nakrájíme. Mrkve a petržele očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibule oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na proužky. Rychlokvašky necháme okapat a pokrájíme je na 1 cm silná kolečka.
V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přisypeme petržel a mrkev, zelí, protlak, vše promícháme a necháme asi minutu povařit.
Do směsi přidáme nakrájené okurky a základ zalijeme vývarem. Tekutinu přivedeme k varu a při střední teplotě vaříme pod pokličkou přibližně čtvrt hodiny. Polévku dochutíme solí, pepřem a cukrem.
Uzené tofu nakrájíme na kostičky, vložíme ho do talíře a zalijeme horkou polévkou. Tu nakonec ozdobíme lžící zakysané smetany.