Vdolky s povidly recept
Vdolky s povidly pekly už naše babičky. A možná právě kvůli těm vzpomínkám z dětství je máme tak rádi.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 kostka droždí
- 250 ml plnotučného mléka
- 60 g másla
- špetka soli
- 60 g cukru krupice
- rostlinný olej
- na potření:
- 2 lžíce másla
- na zdobení:
- povidla
- rum
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V míse smícháme hladkou mouku se špetkou soli. Ve směsi uděláme důlek, do něj vlijeme vlažné mléko, rozdrobené droždí a cukr. Mísu přikryjeme čistou utěrku a na teplém místě necháme 30 minut stát.
Pak do mísy přidáme žloutky a změklé máslo a důkladně propracujeme hladké těsto. Znovu mísu zakryjeme utěrkou a necháme těsto vykynout.
Vykynuté těsto znovu prohněteme a vyklopíme ho na pomoučený vál. Utvoříme váleček, nakrájíme z něho kousky a z nich vytvoříme vdolečky. Ty pak rozložíme kousek od sebe na olejem vymazaný plech a necháme je ještě asi 15 minut kynout.
Pak vdolečky potřeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě je upečeme dozlatova. Po vychladnutí ozdobíme vdolky povidly ve kterých jsme rozmíchali trochu rumu.