Vaření krup recept
Ječné kroupy tvořily jeden ze základních kamenů stravy našich babiček a prababiček a mělo to své opodstatnění. Dnes opomíjené kroupy totiž obsahují nemalé množství vitamínů, minerálů a bílkovin. Jejich konzumací podpoříme činnost střev, srdce, cév, zlepšíme si zažívání, snížíme cholesterol a kroupy ocení i ti, kdo bojují se zácpou. Pojídání krup je doporučováno hlavně v zimním období, protože organismus zevnitř krásně prohřejí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g krup
- 600 g vody
- sůl
Způsob přípravy
Kroupy propláchneme pod proudem vody. Nasypeme je do mísy, zalijeme čistou vodou a necháme asi 30 minut bobtnat. Zkrátí se tím doba varu. Kroupy scedíme a můžeme začít vařit.
Připravíme si hrnec, kroupy do něj nasypeme a pak je zalijeme dvojnásobným množstvím horké vody. Při vaření totiž hodně nabydou.
Do vody přidáme oříšek přepuštěného másla nebo jiného tuku, aby se kroupy nepřipalovaly a za občasného míchání je vaříme do měkka. Po uvaření dochutíme solí.
Kdo chce připravit kaši, ten ať kroupy nejprve povaří v troše vody, asi 5 minut, a poté je zalije horkým mlékem a kaši dovaří.
Kroupy můžeme přidat do polévky, podávat jako přílohu k masu, skvělé jsou do salátu i jako rizoto.