Vánoční štola bez lepku recept
Vánoční štola bez lepku se dá připravit i pro ty, co nesnáší laktózu. Je to jednoduché.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 2 vejce
- 375 ml mléka bez laktózy
- 10 g sušeného droždí
- 500 g mouky Mantler
- 125 g mandlí
- 125 g ořechů
- 100 g kandovaného ovoce
- 80 g hořké čokolády
- 125 g cukru krupice
- 125 g másla bez laktózy
- sůl
- na zdobení:
- máslo
- cukr moučka
Způsob přípravy
V míse vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mouku, ve které jsme rozmíchali droždí a špetku soli. Důkladně vše prošleháme. Nyní přidáme rozpuštěné máslo a znovu šleháme až se vše spojí.
Troubu si předehřejeme na 40 stupňů. Do těsta nakonec přidáme mandle, ořechy, na kousky nasekanou čokoládu a kandované ovoce. Všechno nakrájíme na menší kousky, je-li potřeba.
Promícháme a těsto rozprostřeme do olejem vymazané formy. Formu uložíme do trouby a necháme těsto kynout půl hodiny. Pak zvýšíme teplotu na 180 stupňů a pečeme štolu přibližně 45 minut.
Hned po upečení štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.