Vajíčkový salát jako od babičky recept
Salát z vajíček by neměl chybět na jídelní tabuli hlavně na jaře, ale dobře chutná i během zbytku roku. Tento recept může také vyřešit dilema, co s vaječnými přebytky po Velikonocích. K přípravě vajíčkového salátu je třeba jen pár ingrediencí a hotový je za chviličku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 8 vajec
- 100 g hustého bílého jogurtu
- 50 g majonézy
- 2 jarní cibulky
- 1 lžička středně ostré hořčice
- 8 malých kyselých okurek (typu Cornichons)
- 2 lžičky láku z okurek
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Vejce uvaříme natvrdo, 8 - 10 minut v osolené vodě. Poté vodu scedíme, do hrnce několikrát nalijeme studenou vodu a vejce necháme vychladnout. Zchladlá vajíčka vyjmeme z hrnce, několikrát je dlaní poválíme po tvrdé ploše, oloupeme slupku a vejce umyjeme pod tekoucí vodou.
Vajíčka nakrájíme na malé kousky, případně můžeme 1 - 2 poloviny vejce nechat pro pozdější zdobení.
Jarní cibulky umyjeme, osušíme a nakrájíme na jemná kolečka. Okurky pokrájíme na drobné kostičky.
V míse smícháme hořčici, majonézu, jogurt a lák z okurek. Směs dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Do mísy přidáme nakrájená vejce a okurky, vše promícháme a salát necháme půl hodiny uležet v chladu.
Vychlazený salát ochutnáme a dle potřeby ještě dochutíme. Ozdobíme ho odloženými půlkami vajíček a podáváme s pečivem.