Tvarohová bábovka recept
U bábovky bývá ten problém, že je suchá a strávníky při konzumaci lehce dusí. To však není případ této tvarohové varianty, která je báječně vláčná. A když ji po vyklepnutí z formy ještě horkou na několika místech propíchnete špejlí, krásně udrží tvar a neklesne.
Ingredience receptu
- 200 g másla nebo rostlinného tuku
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 ml mléka
- 200 g moučkového cukru
- 3 středně velká vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 50 špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- tuk na vymazání formy
- strouhanka nebo strouhaný kokos na vysypání formy
- moučkový cukr na ozdobu
Způsob přípravy
Změklé máslo utřeme se žloutky a cukrem do pěny. Přidáme měkký tvaroh, vlažné mléko a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme vařečkou do těsta.
Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si formu, kterou vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo kokosem. Těsto vlijeme do formy a dáme péct. Trvat to bude přibližně 40 minut. Zda je bábovka hotová, zjistíme za pomoci špejle, kterou zapíchneme do těsta. Pokud ji vytáhneme čistou, je dezert hotový.
Bábovku lze ozdobit sypaným moučkovým cukrem.