Trhané vepřové maso podle Z. Pohlreicha bbq recept
Grilovací sezona se kvapem blíží a mnozí na ni již netrpělivě čekají. Nad ohněm připravené hamburgery a steaky sice nemají konkurenci, ale za vyzkoušení stojí i další recepty, třeba ten z Ameriky na trhané maso s vlastním barbecue omáčkou. Je tak skvělý, že si určitě zaslouží místo na vašem grilovacího repertoáru.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg vepřové krkovice
- 1 cibule
- 1 dl oleje
- 3 lžíce octa
- pečivo - bagety nebo bulky
- dřevěné štěpky - namočené a zabalené do alobalu
- Domácí směs koření:
- 4 lžíce hrubozrnné soli
- 4 lžíce sladké červené papriky
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička kajenského pepře
- 2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky sušeného česneku
- Domácí barbecue omáčka:
- 4 lžíce rajského protlaku
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžíce domácího grilovacího koření
- 2 lžíce balzamikového octa
- 3 lžičky melasy
- 1 lžička worcesterové omáčky
- 1 lžička pepře
Způsob přípravy
Nejprve přijde na řadu příprava barbecue omáčky. Všechny ingredience dáme do menšího kastrůlku a chvíli je prohřejeme, aby se chutě propojily.
V míse smícháme přísady na domácí grilovací koření a maso v něm ze všech stran obalíme. Pak ho uložíme do chladu, ideálně do druhého dne.
Zbylé koření zalijeme trochou octa, oleje a přidáme na proužky nakrájenou cibuli - tím vznikne marináda. Nyní přijde na řadu práce s grilem. Rozpalte ho a přidejte v alobalu zabalené dřevěné štěpky. Jakmile začnou čmoudit, stáhněte plynový gril. Kdo má gril na dřevo, je třeba maso grilovat nepřímo, tedy uhlíky odhrnout na jednu stranu a maso položit na druhou.
Maso umístíme na rošt a necháme ho asi 4 - 6 hodin grilovat. Nezapomínáme přitom na výměnu štěpek v alobalu. Ty je třeba měnit každou hodinu a při tomto úkonu maso vždy potřeme marinádou s cibulí.
Jakmile jde maso oddělovat po vláknech, je dopečeno. Po vyndání z grilu ho necháme ještě 15 minut odpočinout a pak ho vidličkou roztrháme. Pečivo - bulky nebo housky rozřízneme napůl, naplníme je masem, pokapeme bbq omáčkou, přidáme nakládané okurky a další ingredience dle vlastních preferencí, pečivo přiklopíme a můžeme podávat.