Třešňový nákyp recept
Skvělý oběd nebo svačina pro milovníky sladkých pokrmů a třešní. I když toto peckovité ovoce neobsahuje velké množství vitamínů, přesto má na organismus očistný účinek. Nákyp z třešní je ideální prázdninový pokrm, který chutná i druhý den.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 200 g třešní bez pecek
- 200 g strouhanky
- 100 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 50 g mletých loupaných mandlí
- ½ lžičky mleté skořice
- višňová nebo třešňová pálenka (lze vynechat)
- špetka soli
- tuk a strouhaný kokos na vymazání a vysypání formy
Způsob přípravy
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Žloutky a špetku soli postupně zapracujeme do máslové směsi s cukrem.
V misce smícháme mleté mandle, strouhanku a skořici. Tuto suchou směs postupně přimícháváme do máslového základu a přiléváme pálenku. Jakmile se ingredience propojí, vmícháme třešně.
Z bílků ušleháme pevný sníh a opatrně ho přimícháme do těsta. Hranatou zapékací formu vymažeme tukem, vysypeme kokosem a těsto do ní nalijeme.
Troubu předehřejeme na 180°C a nákyp pečeme dozlatova, přibližně 40 - 45 minut.