Topinková pomazánka podle Petry Burianové recept
Další skvělý podzimní recept od vítězky soutěže Peče celá země. Pomazánka je výborná jako nátěrka na usmažené topinky, a když se navíc posype strouhaným sýrem, je zaručeno, že nezbyde ani krajíček pečiva.
Ingredience receptu
- 4 cibule
- 4 lžíce oleje
- 2 kg rajčat
- 3 bobkové listy
- 120 g cukru krupice
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky pepře
- 3 zelené papriky
- 1 česnek
Způsob přípravy
Rajčata u stopky nařízneme do kříže, spaříme je horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibule nasekáme nadrobno a osmahneme je na pánvi s rozehřátým olejem. Pak přidáme rajčata a zbytek surovin, kromě paprik a česneku. Vše dusíme a občas promícháme.
Směs vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne a voda se téměř nevyvaří. Jakmile získáme hustší konzistenci, přidáme na tenké nudličky nakrájenou papriku a dusíme další půlhodinu. Pak pomazánku dochutíme utřeným česnekem a naplníme ji do sterilních uzavíratelných skleniček, které zavaříme při 80°C, půl hodiny.
Pomazánku natíráme na topinky a zdobíme strouhaným sýrem.