Tofu poke bowl recept
Velmi rychlé a vydatné salát. Připravte si doma japonský salát Poke. Obsahuje jemné tofu a cibuli marinované v lahodné zázvorově-sójové omáčce a spárované s rýží, červeným zelím, okurkou a avokádem!
(celý recept)
Ingredience receptu
- Tofu Poke:
- ¼ až ⅓ šálku tamari, kokosových aminos nebo sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa nebo limetkové šťávy
- ½ lžíce sambal oelek
- 1 čajová lžička sezamového oleje
- 2 stroužky česneku, rozbité a jemně nasekané nebo jemně nastrouhané
- 1 kosek zázvoru, oloupaný a jemně nasekaný nebo nastrouhaný
- ⅓ sladká cibule, jako je cibule julienned
- 14 blok organického tofu (pevného nebo extra pevného), nakrájeného na kostičky ½ palce
- Plnění misky:
- ½ okurky, nakrájené na plátky
- 3 - 4 ředkvičky, nakrájené na plátky
- ¼ červené zelí, drcené
- 1 avokádo, nakrájené na kostičky nebo na plátky
- 1 lžíce sezamových semínek, opečená nebo černá
- 2 jarní cibulky, bílé a zelené části, tenké plátky
- ⅓ šálek koriandru, hrubě nasekaný
- 1 ½ šálku vařené rýže (hnědá, černá nebo koriandrová limetková rýže) nebo quinoa
Způsob přípravy
Připravte si nejprve tofu. Vysuště tofu a položte ho na bok, nakrájejte na polovinu podélné strany. Umístěte na čistý hadřík nebo mezi papírové ručníky a jemně přitlačte, aby ubrousky nasákly vlhkost. Nakrájejte tofu na kostky o šířce 0,5 palce.
Marinování: Ve střední misce nebo mělké misce smíchejte sójovou omáčku, sambal, sezamový olej, česnek, zázvor a sladkou cibuli. Hoďte tofu a nechte 10 minut odpočívat.
Připravte zbývající ingredience a naskládejte je do misky v pořadí. Rýže pak rýže nahoru nakrájenou mrkev, mango, kostky ananasu a zbytek ingrediencí.