Tiramisu recept
Tradici má hlavně v Itálii, výraznou oblibu si ale získalo i v Česku. Proto také vznikla celá řada lokálních variací, které už ale vlastně s původním tiramisu mnoho společného nemají. Jak tedy připravit to skutečně pravé a originální? Co v receptu můžeme nahradit a co bychom určitě měli zachovat?
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g mascarpone
- cukrářské piškoty (1 balení)
- trocha soli
- holandské kakao
- likér amaretto (2 lžíce)
- 50 g cukru
- 5 vajíček
- šálek silné kávy
Způsob přípravy
Postup přípravy je poměrně jednoduchý, efekt tiramisu se odvíjí zejména od toho, jestli použijeme skutečně kvalitní suroviny podle receptu. Určitě nenahrazujeme hlavně základní mascarpone, pomazánkové máslo do receptu nepatří.
Žloutky si vyšleháme s cukrem, až nám vznikne pěna. K bílkům přidáme špetku soli a poté vyšleháme také, abychom získali sníh, který musí být dostatečně pevný, k tomu nám pomohou i vychlazená vejce. Žloutky smícháme s mascarpone, poté opatrně přidáme sníh. Výsledkem by měl být nadýchaný krém.
Uvaříme si silné espresso, které smícháme s kávou. Do této směsi budeme namáčet piškoty, stačí velmi krátce, cílem není piškoty rozmáčet. Do zapékací mísy následně klademe na střídačku vrstvu piškotů a vrstvu krému. Zakončíme krémem, který poprášíme navrchu kakaem. Na závěr uložíme celý dezert do chladničky, kde ho necháme důkladně ztuhnout.
Bílky lze v některých případech nahradit také šlehačkou. Určitě nemůžeme vynechat klasické cukrářské piškoty, nezkoušejte je nahrazovat běžnými. Italský likér lze zaměnit v receptuře například za rum.