Těstoviny s vepřovým ragú recept
Těstoviny s vepřovým ragú mají svůj původ a základ ve vepřové pleci, která je dušená v kuřecím vývaru, celeru a tymiánu, podávané s těstovinami, máslem, citronovou šťávou, parmezánem a rukolou. Jestli se vám tyto ingredience zamlouvají, čtěte dál.
Tento pokrm se hodí do dlouhých a chladných zim, ale zároveň je na něm něco lehkého, což je vlastnost výborného ragú. Parmezán, citron a pikantní rukola je přesně to, co toto jídlo chuťově probouzí.
Určitě doma někde v lednici najdete parmezán, máslo a citron. A také těstoviny. Nemusíte chodit do obchodu a kupovat těstoviny, které jsou již vyrobené v nějakém tvaru. Zkuste nalámat na jakýkoli tvar těstoviny, které už doma máte. Nebo vezměte těstoviny na lasagne a ty nalámejte na různé trojúhelníky, obdélníky nebo jiné různé tvary mnohoúhelníků. Jednoduše tak vytvoříte skvělé hřejivé těstoviny, ke kterým se budete vracet celou zimu.
Jestli vám těstoviny s vepřovým ragú budou chutnat tak jako nám, udělejte jich o polovinu víc a nechte je zmrazit na dobu, kdy nebudete mít čas vařit.
Tento recept se původně vařil v restauraci v New Yorku, kde se snažili využít zbylé vepřové maso a vyřazené kousky těstovin. Rychle se však stal jedním z nejoblíbenějších pokrmů na jídelním lístku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,8 kg vepřové plece
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená na velké kousky
- 1 velký celer, nakrájený na velké kousky
- 1 malá cibule fenyklu, oříznutá a nakrájená na velké kousky
- 1 litr kuřecího vývaru
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- čerstvě mletý černý pepř
- 4 lžíce másla
- 300 g těstovin, zcela podle vašeho výběru
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy nebo více podle chuti
- 2 lžíce nastrouhaného parmezánu
- 1 lžíce nasekané petrželky
- velká hrst očištěné rukoly
Způsob přípravy
Nejprve si připravte vepřové maso. Ostrým nožem odstraňte z masa silnou slupku tuku, ale pozor, neodřízněte tuk všechen, trochu ho masu nechte. Pořádně osolte a dejte do ledničky. Ideálně přes noc, alespoň na pár hodin.
Na dušené vepřové maso zahřejte troubu na 180 stupňů. Na středně vysokém plameni zahřejte v hlubokém kastrolu 2 lžíce olivového oleje. Když se začne třpytit, dejte do hrnce cibuli, celer a fenykl, dokud vše nezačne měknout. Zabere to asi 10 minut. Přidejte vývar a tymián a přiveďte k varu, poté dochuťte solí a pepřem.
Opláchněte maso, abyste odstranili přebytečnou sůl, osušte papírovou utěrkou a přidejte do vývaru. Zakryjte a vložte do trouby na 90 nebo více minut, dokud nezačne pěkně táhnout.
Maso i s vývarem vyndejte z trouby a nechte je v hrnci vychladnout, dokud se nebudete moci dotknout masa rukama. Oddělte maso od kosti, pokud nějaká v mase je, a poté natrhejte na kousky. Dejte do velké misky.
Vývar s dušenou zeleninou nalijte na vepřové maso, aby ho celý zakryl a zabránil tak vysušení masa.
Zbytek vývaru dejte zpátky do hrnce a vařte, dokud se nezredukuje na polovinu. Potom přidejte maso i s vývarem, ve kterém bylo ponořeno, a ohřívejte na mírném ohni. Ochutnejte a popřípadě dochuťte kořením, dosolte a ještě přidejte trochu pepře. Přidejte máslo a promíchejte, aby se rozpustilo.
Přiveďte velký hrnec dobře osolené vody k varu. Těstoviny vařte al dente nebo podle pokynů na obalu. Zceďte a přidejte k vepřovému ragú. Vařte asi jednu minutu. Přidejte citronovou šťávu, polovinu sýra a petrželku, pokud ji použijete. Naberte do velkých misek těstoviny, na vrcholek dejte rukolu a posypte zbylým sýrem. Na bok misky dejte měsíček citronu.
Pokud chcete vepřové ragú zmrazit a nechat si jej na příště, zastavte přípravu receptu před přidáním másla. Po rozmrazení znovu zahřejte na mírném ohni, přidejte trochu vody od těstovin a potom máslo. Nakonec těstoviny, citron a parmazán a je to. Dobrou chuť!