Těstoviny s hříbkovou omáčkou recept
Když z lesa zavoní houby, Češi popadnou košíky a vyrazí “na lov”. Čerstvé hříbky jsou základem pro báječnou smetanovou omáčku, která nejlépe chutná v kombinaci s širokými nudlemi. Kdo si chce na houbové dobrotě pochutnat i v zimě, může použít houby sušené.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 120 - 150 g čerstvých hřibů
- 10 g sušených
- 125 g másla
- 1 menší cibule
- 100 g smetanového taveného sýra
- 500 g smetany na vaření
- 50 g kvalitní vařené šunky
- sůl
- pepř
- těstoviny typu pappardelle nebo fettuccine
Způsob přípravy
Sušené houby nasypeme do menší misky nebo hrnku a na půl hodiny je namočíme do vody. Na pánvi zahřejeme máslo, ideálně přepuštěné a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
Cibulku zalijeme polovinou množství smetany, přidáme na kousky nakrájený tavený sýr a pečlivě ho rozmícháme. Pak přisypeme čerstvé, očištěné a na plátky nakrájené hřiby i houby sušené včetně vody, v níž byly namočené. Směs povaříme čtvrt hodiny, pak ji dochutíme solí a čerstvým mletým pepřem.
Šunku nakrájíme na nudličky, krátce ji osmahneme na čisté pánvi a přidáme do omáčky. Přilijeme zbytek smetany a směs ještě krátce provaříme.
Omáčku podáváme s čerstvě uvařenými těstovinami.