Teriyaki tofu s brokolicí recept
Křupavé, svěží a vydatné jídlo v jemné omáčce. Perfektní veganská a bezlepková večeře plná vitamínů. Chutnat bude také masožravcům, kteří zatouží po lehkém zdravém jídle.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Omáčka (můžete také koupit):
- 4 cm čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 1 červená chilli paprička
- 1 dcl sójové omáčky
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sezamového oleje
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 dcl vody
- Ingredience na zbytek:
- 300 g čerstvého bílého tofu
- 300 g jasmínové rýže
- 300 g brokolice
- 1/2 okurky
- 1 limetka
- černý a bílý sezam
Způsob přípravy
Zázvor, česnek a chilli papričku nakrájejte najemno. Spolu s ostatními ingrediencemi na omáčku rozmíchejte metličkou v míse. Dejte do menšího hrnce a 5 minut povařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Nechte vychladnout.
Tofu vysušte, abyste ho zbavili přebytečné vody. Pak tofu vložte do omáčky a marinujte aspoň 20 minut. Marinované tofu dejte do pekáče i se zbytkem omáčky a pečte 20 minut na 180 °C.
Uvařte si jasmínovou rýži podle návodu.
Brokolici uvařte buď ve vodě, nebo na páře doměkka. Okurku nakrájejte na tenké hranolky. Hotové tofu servírujte s rýžovými nudlemi, zeleninou a limetkou.