Tarte tatin podle Josefa Maršálka recept
Francouzský obrácený koláč z křehkého těsta je plný zkaramelizovaných jablek, a tomu prostě nejde odolat. A když s receptem pomůže známý pekař Josef Maršálek, úspěch je zaručen. Tuto delikatesu rozhodně stojí za to vyzkoušet!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 kg jablek (nejlépe odrůda Pink Lady)
- 150 g krupicového cukru
- 50 g másla
- meruňkový džem (není nutný)
- Na křehké těsto:
- 200 g hladké mouky
- 120 g másla
- 35 g studené vody
- 2 g soli
Způsob přípravy
Mouku, studené máslo a sůl smícháme ve větší míse a rukama z nich vytvoříme drobenku. Přilijeme studenou vodu a vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň chvíli uležet v chladu.
Jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydloubneme z nich jádřince. Připravíme si pánev, která je vhodná pro použití i do trouby. Většinou jsou to pánve s kovovou rukojetí.
V pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, jen sporadicky směs promícháme a cukr necháme rozpustit. Vypneme sporák a do pánve naskládáme jablka tak, aby byla na stojato a těsně vedle sebe.
Těsto vyndáme z chladničky a vyválíme z něj placku. Měla by být o pár centimetrů větší než je průměr pánve. Pomocí válečku těsto přeneseme k pánvi a rozložíme ho na jablka. Přesahující okraje zahneme směrem dovnitř. Špičkou nože těsto přibližně na sedmi místech propíchneme.
Troubu předehřejeme na 180 - 190°C a koláč (i s pánví) pečeme asi 50 minut. Poté ho vyndáme z trouby, přiklopíme velkým talířem, opatrně slijeme přebytečnou tekutinu a dezert vyklopíme na talíř.
Tarte tatin lze také potřít meruňkovou marmeládou, která nejen dodá konečnou tečku, ale také kolář zakonzervuje a on vydrží déle “jedlý”. Dezert podáváme horký, v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou. Báječně však chutná i ve vychladlém stavu.