Těstoviny se špenátem a parmazánem recept
Těstoviny se špenátem a parmazánem chutnají obzvlášť dobře v chladných sychravých večerech. Ale vlastně i kdykoliv jindy.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 10 špenátových listů
- 400 g těstovin
- 60 g čerstvě namleté strouhanky
- 60 g másla
- 1,5 l mléka
- 1 bobkový list
- 60 g hrubé mouky
- 2 utřené stroužky česneku
- 250 g strouhaného čedaru
- 50 g strouhaného parmezánu
- sůl
- olivový olej
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Těstoviny se špenátem a parmazánem chutnají obzvlášť dobře v chladných sychravých večerech. Ale vlastně i kdykoliv jindy. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.Ve vyšší pánve zahřejeme mléko, přidáme bobkový list a těsně před bodem varu pánev stáhneme z plotny a dáme stranou na 10 minut. Pak z mléka odstraníme bobkový list. Mezitím těstoviny uvaříme ve slané vodě podle návodu, pak vodu slijeme a těstoviny přendáme do mísy. Do velké pánve nalijeme 2 lžíce olivového oleje a když se zahřeje přidáme k němu utřený česnek a nasekaný špenát.Krátce ho podusíme a odstavíme z plotny.Přebytečnou vodu z něho slijeme.
V jiné pánvi rozpustíme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání usmažíme světle hnědou jíšku. Pak jíšku zalijeme mlékem,opět mícháme abychom zabránili hrudkám, a po přivedení k varu vše povaříme 3 až 5 minut. Polovinu parmezánu a čedar nyní přidáme do mléka a promícháme. Hotovou omáčku nalijeme na těstoviny, přidáme špenát a okořeníme solí a pepřem podle chuti. Tuto směs nyní nalijeme do nízkého pekáče vymazaného olejem, povrch posypeme strouhankou a zbylým parmezánem. V předehřáté troubě pečeme půl hodiny až čtyřicet minut, až se povrch začne zbarvovat dozlatova.