Svíčková na smetaně recept
Svíčková na smetaně bude nejlepší s houskovým knedlíkem. Podle tohoto receptu se vám určitě podaří připravit oblíbenou omáčku stejně tak dobrou, jako od maminky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 100 g pravé svíčkové
- 500 ml zakysané smetany
- 1₄ celeru 1 mrkev 1 petržel
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 8 kuliček černého pepře
- 50 g anglické slaniny
- 150 ml olivového oleje
- 50 ml jablečného octa
- 1 cibule
- olivový olej
- cukr krupice
- mořská sůl
Způsob přípravy
Hovězí maso prošpikujeme proužky anglické slaniny. Osolíme ho ze všech stran. Na dno pekáče rozložíme pokrájenou cibuli a nakrájenou petržel, mrkev a celer. Na zeleninu nasypeme bobkový list, nové koření a pepř a navrch položíme připravené maso. Maso polijeme olivovým olejem a pekáč přikryjeme víkem.
Pekáč uložíme na nejméně 24 hodin do chladna. Během této doby maso několikrát obrátíme.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Maso položíme na pánev a na horkém oleji ho osmažíme ze všech stran. Mezitím do zeleniny v pekáči přidáme špetku cukru a jablečný ocet a na středním plameni ho za stálého míchání necháme vyvařit.
V této chvíli na zeleninu položíme maso, trochu ho podlijeme a přikrytý pekáč vložíme do předehřáté trouby. Maso zvolna pečeme asi 1,5 hodiny do měkka. Během této doby ho podle potřeby podléváme.
Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáče a nakrájíme na plátky. Zeleninový základ zbavíme koření a rozmixujeme. Přidáme k němu zakysanou smetanu a omáčku promícháme a prohřejeme. Podle chuti ji okořeníme solí , můžeme pro větší pikantnost přidat i lžíci hořčice. Plátky masa vložíme do omáčky a můžeme ji podávat-