Svěží lehký koláč recept
Svěží lehký koláč je skvělý, lehce nakyslý moučník. K odpolední kávě nebo čaji jako stvořený.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g másla nebo Hery
- 4 vejce
- 3 lžičky kypřícího prášku
- 200 g cukru krupice
- 5 citronů
- 100 g cukru moučka
- sůl
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Tuk s cukrem krupice utřeme do pěny a přidáme žloutky. Prošleháme a z jednoho citronu nastrouhanou kůru přidáme také. Nakonec postupně přimícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem.
Ze zbylých bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Ten pak zvolna vmícháme do těsta. Připravené těsto vylijeme do koláčové formy vymazané tukem a vysypaně moukou.
Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně půl hodiny. Mezitím si připravíme citronovou polevu. Šťávu z citronů ušleháme s moučkovým cukrem.
Upečený horký koláč vytáhneme trouby a dřevěnou špejlí do něj uděláme spoust dírek. Pak koláč potíráme citronovou polevou až se tekutina úplně vsákne. Koláč necháme vychladnout, lehce ho posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.