Švestouka recept
Švestouka je bohaté české jídlo z uzené vepřové krkovice s omáčkou z povidel, vína a koření, podávané s bramborovými špalíčky.
Ingredience receptu
- 600 g uzené vepřové krkovice
- 250 g švestkových povidel
- 250 ml vývaru
- 3 lžíce medu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 100 ml červeného vína
- Špetka mletého hřebíčku
- 1 ks citronové kůry
- Sůl, pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
Způsob přípravy
Uvařte do měkka uzené vepřové maso.
Uvařené maso nakrájejte na plátky a uchovejte v teple.
Využijte vývar z masa pro přípravu omáčky. Přiveďte vývar k varu, stáhněte plamen a za stálého míchání přidejte povidla, med, skořici, citronovou kůru a hřebíček.
Přilijte červené víno a osolte a opepřete podle chuti.
Pro zahuštění omáčky vytvořte světlou jíšku smícháním másla a mouky a za stálého míchání ji přidejte do omáčky. Nechte krátce povařit.
Podávejte s bramborovými špalíčky pro ideální chuťový zážitek.