Švestkový koláč recept
Srpen a hlavně následující měsíc září patří ovoci s nádhernou fialovou barvou - švestkám! Když je přidáte do koláče a posypete skořicí, vytvoříte báječný a voňavý podzimní dezert.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- ½ sáčku prášku do pečiva
- ½ hrnku slunečnicového oleje
- 1 hrnek polotučného mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 0,5 kg švestek
- Na drobenku:
- 10 dkg polohrubé mouky
- 5 dkg změklého másla
- 5 dkg moučkového cukru
- ½ sáčku vanilkového cukru
Způsob přípravy
V míse rozšleháme vejce, přidáme cukr, olej, mléko a nakonec mouku smíchanou se špetkou soli. Plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a nalijeme na něj připravené těsto.
Švestky umyjeme, osušíme, rozpůlíme a zbavíme pecky. Půlky ovoce rozmístíme do řad na plech a švestky posypeme mletou skořicí.
Ve středně velké míse rozdrobíme měkké máslo s moukou, cukrem a vanilkovým cukrem. Hmotu mezi prsty mneme tak dlouho, dokud se všechny ingredience nepropojí. Hotovou žmolenku nasypeme na těsto a plech vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Koláč pečeme přibližně 40 minut.