Švestkové chutney recept
Pochází z Orientu, ale velmi rychle si ho oblíbili Evropané jelikož je to skvělé příloha například ke grilované krkovičce a uzenému masu. Pokud nevíte co si počít s letošní velkou úrodou švestek zavařte si chutné chutney do zásoby.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g svěstek
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžičky koření pěti vůní
- 10 g čerstvý zázvor
- 1 lžička chilli plátků nebo kousek chilli papričky
- 70 g želírovacího cukru
- 2 lžíce vinného octu
- sůl, pepř
Způsob přípravy
Na lžíci oleje orestujte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli a najemno nasekaný čerstvý zázvor, po chvilce přidejte plátky česneku.
Na mírném plameni restujte asi 3 minuty. Pak přijdejte vypeckované nakrájené švestky, mletou skořici, chilli plátky a čerstvě mletý pepř.
Vše lehce podlijte vodou, přiklopte a vařte na mírném plameni asi 15 minut, dokud se švestky nerozvaří. Poté přidejte vinný ocet a odkryté vařte ještě 5 minut.
Tyčovým mixérem směs rozmixujte, přisypte želírovací cukr, provařte a dosolte. Když necháte chutney v ledničce třeba týden uležet, jeho chuť se ještě zvýrazní.