Sváteční žemlovka z vánočky recept
Sváteční žemlovka z vánočky je opravdu skvělá. Stačí zaměnit staré rohlíky za vánočku, trochu si pohrát s dokončením a hned máme skvělý moučník.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 starší vánočka
- 4 jablka
- 6 vajec
- 500 g jemného tvarohu
- 500 ml polotučného mléka
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 citron
- mletá skořice
- olivový olej
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Jablka oloupeme, zabavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. V míse ušleháme tvaroh s třemi žloutky, medem a špetkou citronové kůry.
V jiné míse ušleháme 3 celá vejce a špetku skořice. Vánočku nakrájenou na plátky namáčíme z obou stran ve vaječné směsi a do vymazaného pekáče ji rozložíme do první vrstvy. Na ni rozložíme vrstvu tvarohové směsi, a pak nakrájená jablka.
Na jablka rozložíme zbylé plátky vánočky namočené ve vejcích a a na ně rozetřeme zbylý ušlehaný tvaroh. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme žemlovku dorůžova. Jakmile je žemlovka upečená, na její povrch rozložíme tuhý sníh ušlehaný ze zbylých tří bílků. Lehce ho posypeme cukrem a dáme ještě na chvíli do trouby. Jakmile sníh začne zlátnout, pekáč z trouby vyndáme, žemlovku nakrájíme na porce a hned podáváme.