Steak s medovou omáčkou recept
Steak s medovou omáčkou podáváme nejčastěji s pečenými brambory nebo s jemně podušenou zeleninou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 hovězího roštěnce
- 50 ml olivového oleje
- hladká mouka
- hrubozrnná sůl
- mletý pepř
- omáčka:
- 1 červená cibule
- 2 lžíce medu
- 250 ml červeného vína
- 250 ml hovězího vývaru
- 1 lžička Solamylu
- 2 lžíce másla
- sůl
- mletý pepř
Způsob přípravy
Z masa si den předem nařežeme 4 steaky, potřeme je ze všech stran olejem a uložíme na 24 hodin do ledničky.
Druhý den si předehřejeme troubu na 160 stupňů. Steaky posypeme solí, pepřem a zaprášíme hladkou moukou. Na rozpáleném oleji je zprudka opékáme po každé straně asi jednu minutu. Pak je rozložíme na olejem vymazaný plech a v předehřáté troubě pečeme 8 až 10 minut.
Mezitím si připravíme medovou omáčku. Na másle osmahneme nakrájenou cibulku až zesklovatí, přidáme vývar a víno a vaříme až se asi třetina odpaří. Pak přidáme v trošce vína rozmíchaný Solamyl, med, promícháme a už jen krátce povaříme.
Hotovou omáčku dochutíme solí a pepřem.