Staročeská houbová omáčka recept
Dary lesa jsou výborné i v sušené formě, a právě sušené houby jsou základem pro tuto výbornou tradiční omáčku. Podávat se dá s masem, nebo samotná s čerstvým chlebem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 50 g sušených hub
- 500 ml vody
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- pár kapek citronové šťávy
- sůl
- špetka mletého hřebíčku
- trocha cukru
Způsob přípravy
Houby propláchneme a asi na půl hodiny namočíme do vody, aby nabobtnaly. Poté houby slijeme, nakrájíme nadrobno a nálev uchováme na později.
Ve středně velkém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a umícháme jíšku. Necháme ji krátce opéct, aby “chytla barvu” a pak ji zředíme vodou, přidáme houby a nálev, který jsme si odložili.
Směs osolíme, přidáme pár kapek citronové šťávy, ochutíme špetkou hřebíčku, cukru a provaříme asi 20 minut.