Špenátové noky recept
Lehký recept z Itálie nadchne krásnou barvou a k jeho výrobě vám bude stačit jen pět ingrediencí. Navíc si na nich mohou v klidu pochutnat i vegetariáni.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 g brambor (čím moučnější tím lepší)
- 300 g hladké mouky
- 250 g čerstvého špenátu
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Brambory vložíme i se slupkou do osolené vroucí vody a vaříme doměkka. Trvá to přibližně 20 až 30 minut. Vodu slijeme, brambory necháme vychladnout a pak je oloupeme a nastrouháme na struhadle nebo je prolisujeme lisem na brambory.
Špenát pořádně propereme a vysypeme na síto. Dáme vařit vodu a jakmile začne vřít, přelijeme ji přes špenát. Lístky rozkrájíme na maličké kousky nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. Špenát přidáme do mísy k bramborám, přisypeme dvě lžičky soli, pepř a mouku. Ze směsi vypracujeme hladké těsto.
Těsto rozdělíme na pět částí a z každé vyválíme váleček, tlustý asi jako prst. Každý váleček rozřežeme na centimetr široké kousky a ty lehce rozmáčkneme vidličkou, aby noky získaly ony typické drážky.
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vsypeme noky, povaříme je a jakmile vyplavou na povrch jsou hotové. Uvařené noky podáváme s rozpuštěným máslem a strouhaným parmezánem.