Špenátové lasagne recept
Vegetariánské, nízkokalorické a velmi chutné. I tak lze definovat pokrm připravený podle tohoto receptu - lasagne se špenátem. Oblíbené italské jídlo, jehož základ tvoří mleté maso, se dá uvařit i v bezmasé variantě. Zeleninové lasagne nejsou tučné, lépe se tráví a přitom jsou chuťově také zajímavé. Základ tohoto pokrmu tedy netvoří maso, ale špenát. Pro recept lze použít jak mraženou, tak čerstvou variantu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 g špenátu
- 1 - 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g pasírovaných rajčat (z plechovky)
- 2 lžičky rajského protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička mleté papriky
- 350 g čerstvého sýru
- 100 g parmezánu
- špetka muškátového oříšku
- těstoviny lasagne
- 4 lžíce slunečnicového oleje + na vymazání formy
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Špenát důkladně propláchneme a necháme okapat.
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánvi zahřejeme dvě lžíce oleje a polovinu množství cibule a česneku na něm osmažíme. Po chvilce přidáme špenát a krátce ho podusíme. Do směsi vmícháme čerstvý sýr a dochutíme ji solí, pepřem a muškátovým oříškem.
V čisté pánvi zahřejeme zbylé dvě lžíce oleje a osmažíme na něm zbylé množství cibule a česneku. K nim přilijeme pasírovaná rajčata, protlak, koření a směs necháme pár minut podusit. Pak ji dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou.
Zapékací formu vymažeme tukem, na dno dáme trochu rajčatové směsi a na ni poklademe plátky lasagní. Na lasagne dáme špenát, zakapeme ho rajčatovou směsí a opět poklademe plátky lasagní. Takto postupujeme až do vyčerpání zásob. Poslední vrstvu musí tvořit rajčatová směs, kterou zasypeme strouhaným parmezánem.
Formu dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a lasagne zapékáme 40 - 45 minut.