Špenátová polévka recept
Z této listové zeleniny špenátu lze připravit výtečnou přílohu k masu, ale také polévku. Hustá špenátová polévka upoutá svou barvou a nejlepší je připravená z čerstvých listů.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 30 g cibule
- 200 g špenátu
- 1 stroužek česneku
- 1 dcl smetany na vaření
- 1 žloutek
- 1 ½ l vody
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Špenát důkladně propláchneme vodou, zbavíme stopek a nakrájíme na proužky.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku, promícháme a vzniklou jíšku asi minutu opražíme.
Do jíšky přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a chvíli je restujeme.
Směs zalijeme vodou a přivedeme k varu. Do vroucí vody přidáme špenát, polévku osolíme, opepříme a vaříme tak dlouho, dokud listy nezměknou.
Hrnec stáhneme z plotny, necháme krátce vychladnout a nakonec přimícháme žloutek rozkvedlaný ve smetaně.