Špenátová polévka recept
Nasaďte si rukavice a vyražte na louku si natrhat zdravé mladé kopřivy, které po uvaření mají výbornou chuť podobnou špenátu. Mladé kopřivy jsou skvělé na pročištění krve a jaro je na tuto očistnou kůru ideální čas.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 polévková lžíce olivového oleje a navíc na servírování
- 1 cibule, nasekaná
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 pórek, umytý a jemně nakrájený na plátky
- 1 velký brambor, tenké plátky
- 1 l zeleninového vývaru
- 400 g mladé kopřivy (cca 5cm vysoké, umyté, sbírané na louce)
- 50 g másla, nakrájené na kostičky
- 50 ml 33% smetany
Způsob přípravy
Olej zahřejte ve velké pánvi na středním ohni. Přidejte cibuli, mrkev, pórek a brambory a vařte 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte vývar a vařte dalších 10-15 minut, dokud brambory nejsou měkké.
Přidejte omyté listy kopřivy, vařte 1 minutu, aby zvadly, poté polévku promíchejte. Dochutíme, poté vmícháme máslo a smetanu a vše pořádně rozmixujte do hladkého krému. Podávejte pokapané olivovým olejem a posypanou například krutony či restovanou slaninou.