Španělský ptáček recept
Španělský ptáček je velmi známá kuchařská klasika. Plněné masové plátky v omáčce podáváme většinou s rýží, ale hodí se k nim i houskové knedlíky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 plátky hovězího masa
- 2 vejce
- 2 naložené okurky
- kremžská nebo jiná pikantní hořčice
- rostlinný olej
- 50 g anglické slaniny
- 1 cibule
- sůl
- mletý černý pepř
- mletá červená paprika
- 1 nožička párku
- hovězí vývar
Způsob přípravy
Španělský ptáček je velmi známá kuchařská klasika. Plněné masové plátky v omáčce podáváme většinou s rýží, ale hodí se k nim i houskové knedlíky. Vejce uvaříme ve vodě natvrdo a oloupeme je. Pak je nakrájíme na čtvrtky, stejně tak nakrájíme na menší kousky i kyselé okurky, slaninu a párek. Hovězí plátky naklepeme a z obou stran je osolíme a opepříme. Jednu stranu potřeme hořčicí a poklademe kousky vejce, párku, slaniny a okurky. Maso zabalíme do závitku a spíchneme jehlou. Hotové závitky vložíme do kastrolu s rozpáleným tukem a zprudka je ze všech stran opečeme.
Pak je dáme stranou na talíř a do oleje nasypeme nadrobno nakrájenou cibulku a orestujeme ji až zesklovatí. Nyní přisypeme špetku mleté červené papriky, vložíme zpět závitky a zalijeme vývarem. Na mírném ohni pak španělské ptáčky v omáčce dusíme v přikrytém kastrole asi tak 60 minut. Kontrolujeme průběžně a podle potřeby vývar dolijeme. Nakonec omáčku dochutíme solí a paprikou podle chuti.