Špagety al limone s chřestem recept
Na tento recept použijte ideálně domácí kvalitní těstoviny. Jemná citrusová omáčka špagety krásně doplní a spolu s čerstvým chřestem rozehraje sonátu chutí ve vašich ústech.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 bal. kvalitních špaget špagety nebo pappardelle
- ⅔ šálek extra panenského olivového oleje
- 1 velký svazek chřestu chřestu (ořežte dřevnatou část)
- 4 rozmačkané stroužky česneku
- cca 5 proužků citronové kůry (bio citron)
- ½ lžička drceného pepře
- 8 velkých lístků čerstvé bazalky
- 2 citrony, rozpůlené
- Parmezán, jemně nastrouhaný (asi 1 šálek) a další k servírování
Způsob přípravy
Uvařte těstoviny al dente podle pokynů v sytě osolené vodě. Nakonec těstoviny přeceďte a nechte si stranou zhruba jeden hrnek vody z těstovin.
Mezitím co se těstoviny vaří. Zahřejte si pánev a rozpalte si na ni olivový olej. Přidejte chřest a osolte a restujte dokud nebude mít chřest hezkou barvu. Přidejte česnek, citronovou kůru, pepř a restujte zhruba dalších 30 sekund. Nakonec sejměte pánev z ohně a nechte odpočinout dokud nebudou hotové těstoviny.
Nakonec na pánev přidejte těstoviny a bazalku a vraťte na středně vysokou teplotu. Vymačkejte do pánve šťávu z obou citrónů. Potom přidejte parmezán a zalijte odloženou vodou z těstovin. Vařte, intenzivně míchejte a podle potřeby přidávejte další vodu z těstovin, dokud omáčka není krémová a emulgovaná a těstoviny nejsou krásně obalené, potrvá to asi 1 minutu. Ochutnejte a dochuťte podle potřeby větším množstvím soli.
Servírujte posypané parmezánem a bazalkou.