Socca pizza se sýrem feta recept
Socca je jednoduchá, slaná, křupavá palačinka vyrobená pouze z cizrnové mouky, vody, olivového oleje a soli. Jedná se o velmi populární pouliční jídlo ve francouzském Nice. Toto výborné jídlo je velmi jednoduché na přípravu a můžete ho variovat na tisíc způsobů.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 šálek cizrnové mouky
- 1 šálek vody
- ¼ šálek olivového oleje
- 1 až 2 stroužky česneku
- ¼ čajová lžička mořské soli
- Topping:
- ½ šálku drcené mozzarelly
- ¼ šálek sýru feta
- 1 malá cuketa nebo žlutá tykev nakrájená na Julienne nebo škrabkou na brambory promíchaná v olivovém oleji
- 5 vypeckovaných oliv , podélně rozřezaných na polovinu
- Malá hrst sušených rajčat v oleji
- 1 malá snítka čerstvého tymiánu, volitelně
Způsob přípravy
V misce rozšleháme cizrnovou mouku, vodu, 2 lžíce olivového oleje, česnek a sůl. Směs nechte odpočinout 1 hodinu při pokojové teplotě.
Rozehřejte si pořádně pánev a jakmile je pánev horká, nalijte na ni 1 polévkovou lžíci olivového oleje a krouživým pohybem promíchejte, aby byl olej rovnoměrně rozložen.
Potom na pánev nalijte těsto z cizrny a smažte cca 5-8 min dokud není Socca krásně dozlatova.
Na placku nalijte zbývající 1 lžíci olivového oleje a přidejte mozzarellu a poté na ni rozložte cuketu a tykev. Posypte olivami, sušenými rajčaty a poté posypte pizzu sýrem feta. Dejte pánev do trouby a pečte cca 8 až 10 minut na 300 C, dokud sýr nezhnědne a socca nebude křupavá. Vyjměte z trouby a na vrch posypeme čerstvým tymiánem. Nechte pizzu 2 až 3 minuty vychladnout, poté nakrájejte na 4 kusy a podávejte.