Snadný cheesecake recept
Upéct snadný cheesecake zvládne jistě každý. Tyto výborné tvarohové koláče jsou oblíbeným moučníkem a skvělým doplňkem ke kávě nebo čaji.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500g smetanového sýra Philadelphia
- 150 g másla
- 250 g máslových sušenek
- 2 šálky moučkového cukru
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- citronová kůra z 1 citronu
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 125 g zakysané smetany
- ovoce nebo moučkový cukr na zdobení
Způsob přípravy
Upéct snadný cheesecake zvládne jistě každý. Tyto výborné tvarohové koláče jsou oblíbeným moučníkem a skvělým doplňkem ke kávě nebo čaji. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Středně velkou dortovou formu důkladně vymažeme máslem nejen po dně, ale i po stranách. Máslové sušenky mechanicky rozdrtíme, třeba v mixéru, nebo válečkem na válu. V míse rozdrcené sušenky rozmícháme se změklým máslem, až má směs podobu "mokrého písku". Pak ji nasypeme do vymazané formy a pečlivě rovnoměrně rozprostřeme po dně. Pomocí špachtle nebo lžíce rozetřeme směs v tenčí vrstvě i na stěnu formy asi do výšky 4 cm. Těsto na dno i na stěny formy, třeba pomocí malé nádoby s rovným dnem, důkladně přitlačíme.
Ve větší míse šleháme smetanový sýr asi 2 minuty, pak přidáme mouku, a za stálého šlehání přidáváme postupně vanilku, citronovou kůru, moučkový cukr a zakysanou smetanu. Když se všechny přísady spojí, po jednom přidáme i vejce a ušleháme hladký krém. Ten pak nalijeme do připravené formy vyložené těstem ze sušenek. Koláč pečeme asi 45 minut, až se povrch začne barvit dozlatova. Pak vypneme troubu a při pootevřených dveřích necháme koláč vychladnout. Před servírováním je dobré nechat cheesecake několik hodin v chladnu. Povrch ozdobíme čerstvým ovocem, nebo ovocnou omáčkou, nebo můžeme posypat moučkovým cukrem.