Smažený sýr v horkovzdušné fritéze recept recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření15 minPočet porcí2 porce

Smažený sýr někteří označují za jediné skutečné plnohodnotně české jídlo a mnozí ho tak za národní pokrm považují spíše než tradiční vepřové maso s knedlíkem a zelím. Jak na jeho přípravu a existují také zdravější variace?
Smažený sýr někteří označují za jediné skutečné plnohodnotně české jídlo a mnozí ho tak za národní pokrm považují spíše než tradiční vepřové maso s knedlíkem a zelím. Jak na recept na smažený sýr ve fritéze a existují také zdravější variace?


 
Tipy a triky pro smažení sýra
 


Smažit můžete prakticky jakýkoli sýr. Tradičně se používá hlavně eidam, nicméně osmažit lze i goudu, hermelín nebo camembert. V tuzemsku se ke smažení používá i niva a olomoucké tvarůžky.
Zejména klasický třicetiprocentní eidam získává po osmažení tu nevýhodu, že je určen k okamžité konzumaci. Pokud ho smažený sýr necháte krátkodobě ležet, zůstane nepříjemně tuhý. Kdo má rád sýr v „tahavé“ podobě, měl by zvolit ten tučnější, s obsahem nejméně 40 % tuku v sušině, lépe 45 %.
Aby smažený sýr nevytekl, po obalení je potřeba jej ještě jednou obalit ve vajíčkách a ve strouhance. Případně sýr můžete obalit nejprve v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a posléze znovu v mouce a vajíčku a až na samý závěr ve strouhance.
Riziko vytečení snížíte i tím, že si koupíte hermelín určený na gril.
Druhým osvědčeným trikem na recept na smažený sýr ve fritéze, jak se nenechat vyteklým sýrem rozhodit, je vložit sýr na chvíli před přípravou do mrazáku. Jednodušeji se vám bude pracovat jak při obalování, tak i při smažení.
Pokud se rozhodnete pro smažení tradičně na oleji, mějte na paměti, že sýr je potřeba smažit zprudka. Oleje by také měla být dostatečně velká vrstva. Na smažení používáme řepkový olej a přepuštěné máslo (smíchané).


 
Fritéza, pánev nebo něco jiného?


 
Klasickým řešením je smažení sýra na pánvi. Smažený sýr můžete ale připravit i ve fritovacím hrnci.
Co se týče rozdílu smažení na pánvi nebo ve fritovacím hrnci, záleží hlavně na tvaru. Na pánev totiž musíte jednotlivé kousky účinně poskládat tak, abyste neměli mezi dosmažením každého z nich příliš velké prodlevy. A to zejména pokud chystáte velké množství sýra, část strávníků by už svou porci měla studenou a „gumovou“.
Recept na smažený sýr ve fritéze má i zdravější alternativy. Sýr můžete také osmažit na pánvi nebo v horkovzdušné fritéze, pokud ji doma máte.
 
Co budeme potřebovat:


(celý recept)

Ingredience receptu

  • 2 plátky sýru
  • 1 vejce
  • mouka (hladká)
  • strouhanka
  • trochu oleje


Způsob přípravy

Potřebovat budete plátek sýru zhruba o tloušťce 1 cm. Ten obalíte v klasickém trojobalu, to znamená v mouce, ve vejci a ve strouhance, a to dvakrát.

Některé recepty také doporučují obalit rovnou sýr ve směsi polohrubé mouky a strouhanky. K obalení lze také použít rozdrcené cornflakes lupínky nebo kukuřičnou strouhanku. V prvorepublikových kuchařkách najdete i recept na sýr v těstíčku. To se připravuje z 1 dkg kvasnic a 1/2 l vlažného mléka, k němuž se přidá žloutek a tolik mouky, abychom vytvořili hustší těstíčko.

Obalený sýr následně dejte smažit, případně vložte do trouby nebo do fritézy. Pokud použijete klasické smažení na pánvi, měli byste do ni sýr vložit až v okamžiku, kdy bude olej důkladně rozpálený. To poznáte tak, že se na něm již tvoří bublinky.

Nastavení fritézy se bude lišit podle konkrétního výrobce. Obecně platí, že oproti troubě fritéza potřebuje teplotu snížit o přibližně 10 až 20 °C. Sýr bude hotový do přibližně 5 minut.

Protože teplota v horkovzdušné fritéze je nižší, můžete si vybrat i oleje, které mají tzv. nižší kouřový bod. Ke „smažení“ v tomto zařízení se tak hodí nejen olej slunečnicový a řepkový, ale bez problémů můžete použít i například, kokosový nebo dokonce olivový.

Sýr můžeme podávat s klasickými vařenými bramborami, ale také s hranolky. Ty v moderní horkovzdušné fritéze připravíme rovněž. Jako přílohu můžeme podávat tatarku, zeleninový salát případně dresink.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Smažený sýr v horkovzdušné fritéze recept recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu smažený sýr horkovzdušné fritéze .
Hledat podobné recepty na internetu jako Smažený sýr v horkovzdušné fritéze

Kde najít informace



×