Smažený sýr recept
Smažený sýr obalený v těstíčku a strouhance je klasika, bez níž by se česká kuchyně asi neobešla. Takzvaný “smažák” je k dostání v restauracích, ale oblibě se těší i v domácí kuchyni. Smažit se dá tvrdý sýr typu eidam nebo gouda, plísňový sýr hermelín a fajnšmekři si mohou pochutnat i na smažené nivě. Smažený sýr je výtečné bezmasé jídlo, které lze připravit i v masové variantě. Stačí sýr rozkrojit, přidat plátek šunky, zakrýt druhou polovinou sýru a dále postupovat dle návodu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 plátky tvrdého sýra typu Eidam (asi 1 cm silné)
- 1 vejce
- 2 - 3 lžíce hladké mouky
- strouhanka
- mléko
- sůl
- olej na smažení
Způsob přípravy
V hlubokém talíři nebo míse rozšleháme vejce, přilijeme trochu mléka, vsypeme mouku smíchanou se špetkou soli a umícháme husté těstíčko.
Do těstíčka ponoříme plátek sýra, namočíme ho z obou stran, a pak ho obalíme ve strouhance. Aby sýr při smažení nevytekl, obalíme ho takto ještě jednou - nejprve těstíčko a pak strouhanka.
Nachystané plátky sýra smažíme asi v 1 cm vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Hotový sýr vyjmeme z pánve a na chvíli ho položíme na talíř vyložený papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
Smažený sýr podáváme s vařeným bramborem.