Smažené kosmatice recept
Květy bezu černého nemají jen léčivé účinky, ale také skvěle chutnají. Bez rozkvétá v květnu a kosmatice patří k tradičním českým pokrmům, na které se v průběhu času tak trochu zapomnělo, a to je škoda. Kosmatice se dají nasladko i naslano a rozhodně stojí za vyzkoušení!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 12 - 16 bezinkového květenství
- 150 g hladké mouky
- 65 ml bílého vína nebo mléka
- 1 žloutek
- 1 bílek
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
Způsob přípravy
Květy bezu oklepeme. Je třeba zbavit je pylu a případného hmyzu. Lze je i krátce ponořit do mísy se studenou vodu a pak nechat usušit na utěrce.
V hlubokém talíři rozmícháme mouku s vínem nebo mlékem. Přidáme žloutek, osolíme a necháme pár minut odpočinout.
Z bílku, cukru a vanilkového cukru ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do těstíčka. Květ uchopíme za stonek, ponoříme do těstíčka a smažíme na rozpáleném oleji 2 - 3 minuty.
Jakmile dostanou zlatavý nádech, je hotovo a smažený květ krátce odložíme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Pak ho necháme krátce okapat, pocukrujeme a podáváme teplé.