Šlehačková vánočka recept

Adéla S.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření25 minPočet porcí10 porcí

Rozplývá se na jazyku, je hedvábně vláčná a nadýchaná. To je šlehačková vánočka, která vás svou medovou krustou a křupavými mandlovými lupínky doslova omámí.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 500 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 100 g změklého másla
  • 3 žloutky
  • 60 g třtinového cukru (či klasický cukr krupice)
  • 20 g čerstvého droždí
  • vanilkový extrakt (nemusí být)


Způsob přípravy

Ohřejte si smetanu na cca 40 °C a rozdrobte do něj čerstvé droždí, přimíchejte lžičku cukru a poprašte moukou. Máte zaděláno na kvásek, který nechte zhruba 10 minut odpočívat.

Ve velké míse smíchejte mouku, přidejte špetku soli, cukr a do středu vlijte nakvašený kvásek. Vše pořádně smíchejte a přidejte zbylé suroviny žloutky, zbytek cukru, změklé máslo, pokud chceme, tak i rozinky a vanilkový extrakt (lze vynechat).

Uhněťte nelepivé těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout. Potom hotové těsto přemístěte na vál a upleťte z něj vánočku.

Nakonec zapletenou vánočku dáme na plech s pečícím papírem, necháme ještě půl hodiny dokynout. Před dáním do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme na 180 °C dozlatova a propečena, celkem cca 25 minut.

Upečenou vánočku potřeme rozpuštěnou lžící másla se lžící medu.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Šlehačková vánočka recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Šlehačková vánočka.
Nebo hledejte podobné podle části názvu Šlehačková vánočka .
Hledat podobné recepty na internetu jako Šlehačková vánočka

Kde najít informace



×