Šlehačková vánočka recept
Rozplývá se na jazyku, je hedvábně vláčná a nadýchaná. To je šlehačková vánočka, která vás svou medovou krustou a křupavými mandlovými lupínky doslova omámí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g hladké mouky
- špetku soli
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 100 g změklého másla
- 3 žloutky
- 60 g třtinového cukru (či klasický cukr krupice)
- 20 g čerstvého droždí
- vanilkový extrakt (nemusí být)
Způsob přípravy
Ohřejte si smetanu na cca 40 °C a rozdrobte do něj čerstvé droždí, přimíchejte lžičku cukru a poprašte moukou. Máte zaděláno na kvásek, který nechte zhruba 10 minut odpočívat.
Ve velké míse smíchejte mouku, přidejte špetku soli, cukr a do středu vlijte nakvašený kvásek. Vše pořádně smíchejte a přidejte zbylé suroviny žloutky, zbytek cukru, změklé máslo, pokud chceme, tak i rozinky a vanilkový extrakt (lze vynechat).
Uhněťte nelepivé těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout. Potom hotové těsto přemístěte na vál a upleťte z něj vánočku.
Nakonec zapletenou vánočku dáme na plech s pečícím papírem, necháme ještě půl hodiny dokynout. Před dáním do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme na 180 °C dozlatova a propečena, celkem cca 25 minut.
Upečenou vánočku potřeme rozpuštěnou lžící másla se lžící medu.