Slaný koláč se žampiony recept
Slaný koláč se žampiony z listového těsta je jednoduchý a může to být výborná večeře. Nebo slané pohoštění k pivu či vínu pro vás i pro přátele.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 balíček listového těsta
- 5 menších rajčat
- 2 jarní cibulky
- 250 g žampionů
- 3 vejce
- 200 g strouhaného sýra
- 250 ml zakysané smetany
- 1 lžíce nasekané zelené petržele
- 150 ml plnotučného mléka
- olivový olej
- mletý černý pepř
- sůl
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Na pánvi zahřejeme 3 lžíce oleje, přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony. Za stálého míchání houby dusíme do měkka. Pak přidáme na tenké proužky nakrájené cibulky a znovu restujeme dalších 5 minut. Během této doby směs podle chuti osolíme a opepříme. Pak pánev odstavíme z plotny.
Vejce rozšleháme ve smetaně, přidáme mléko, nasekanou petrželku, polovinu nastrouhaného sýra, špetku soli a pepře a důkladně vše promícháme.
Formu na koláč vymažeme olejem a rozložíme do ní rozválené listové těsto, tak aby okraje byly vysoké asi 2 cm. Dno koláče propíchneme na dvou místech vidličkou. Houbovou směs smícháme se smetanovou směsí a hotovou náplň nalijeme na těsto.
Rajčata nakrájíme na plátky a poklademe jimi povrch koláče. Zbytkem sýra nakonec koláč posypeme a v předehřáté troubě ho pečeme 30 až 45 minut.