Slaný bramborový koláč recept
Slaný bramborový koláč upečete v jednom pekáči a máte báječnou a vydatnou večeři pro celou rodinu. K tomu stačí přidat jen naloženou sladkokyselou okurku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg brambor typu A
- 3 špekáčky
- 1 pikantní klobása
- 2 jarní cibulky i s natí
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 140 g strouhaného sýra
- 1 lžíce nasekané zelené petržele
- sůl
- mletý pepř
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Brambory oloupeme a nakrájíme je na velmi tenké plátky. Špekáčky a klobásu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibulky nakrájíme na tenké plátky a stejně tak i česnek.
Pekáč vymažeme olejem. Na dno rozložíme plátky brambor, osolíme a opepříme je. Na brambory dáme vrstvu nakrájené uzeniny promíchané se zelenou petrželkou, pak plátky cibule a česneku a vrstvu strouhaného sýra. Pak znovu vrstvu brambor a vše opakujeme dokud suroviny stačí. Poslední vrstvou budou brambory. Znovu je osolíme, pepříme a poklademe plátky tuhého másla.
Pekáč přiklopíme víkem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Pak víko odstraníme a koláč dopečeme (přibližně 15 až 25 minut).