Slaninové vdolečky se zelím podle Ivy Trhoňové recept
Paní Trhoňová peče báječné pečivo a v jejích knihách často hledám inspiraci. Tyto vdolečky skvěle chutnají i studené, a proto mohou posloužit například jako vydatná svačina.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 230 - 260 g vlažné vody
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička cukru
- 50 g oleje
- 2 lžičky soli
- 12 - 15 g čerstvého droždí
- Náplň:
- anglická slanina
- strouhaný tvrdý sýr
- kysané zelí
- špetka drceného kmínu
- vejce na potření
Způsob přípravy
Do mísy vložíme droždí, přidáme cukr a umícháme kašičku. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme kvásek 15 minut pracovat. Pak přilijeme vodu, přidáme olej, mouku, sůl a uhněteme těsto. Mísu opět zakryjeme a těsto necháme na teplém místě přibližně hodinu kynout.
Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozdělíme na 10 dílů. Z každého dílku vyválíme a prsty dotvarujeme placku velkou asi jako dlaň. Vdolky přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme dalších 10 minut kynout.
V hrnku rozkvedláme vejce a potřeme s ním celou plochu vdolečku, včetně okrajů. Na každý vdolek položíme slaninu, scezené, propláchnuté a nakrájené kysané zelí. Nakonec je posypeme trochou drceného kmínu a nastrouhaným sýrem.
Vdolky pečeme v troubě předehřáté na 180 - 200°C, přibližně 15 - 20 minut.