Sladkokyselé vepřové špízy s ananasem recept
Sladkokyselé vepřové špízy s ananasem mají skvělou chuť a báječně voní pečeným masem a zeleninou. Tenhle tip na letní grilování určitě vyzkoušejte.
(celý recept)
Ingredience receptu
- sladkokyselá omáčka:
- 1/4 hrnku rýžového octa
- 1 lžička pálivé omáčky Sriracha
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 utřené stroužky česneku
- 1/2 hrnku ananasového džusu
- 2 lžíce kečupu
- špízy:
- 700 g vepřové panenky
- 1 ananas
- 8 malých rajčat
- 1 zelená paprika
- sůl
- mletý černý pepř
- olivový olej
Způsob přípravy
Sladkokyselé vepřové špízy s ananasem mají skvělou chuť a báječně voní pečeným masem a zeleninou. Tenhle tip na letní grilování určitě vyzkoušejte. Nejprve si připravíme sladkokyselou omáčku. Ve vyšší pánvi smícháme ananasový džus se sojovou omáčkou, utřeným česnekem, kečupem, omáčkou Sriracha a rýžovým octem. Omáčku přivedeme k varu. Mezitím v misce důkladně smícháme cukr s kukuřičným škrobem. Jakmile omáčka začne vařit, za stálého míchání přisypeme tuto sypkou směs do omáčky. Teplotu snížíme, zvolna opatrně mícháme a vaříme omáčku asi 3 minuty.
Jakmile zhoustne, odstavíme ji z plotny. Na grilovací jehly navlékáme střídavě kousky ananasu, kousky papriky, kousky rajčete a na kostky nakrájenou vepřovou panenku. Pak hotové špízy potřeme olivovým olejem, opepříme a osolíme. Připravené špízy položíme do předehřátého grilu a grilujeme je asi 4 až 5 minut po každé straně. Když je maso propečené a zelenina změkne a zkřehne, potřeme špízy hustou sladkokyselou omáčkou a ještě horké je hned podáváme.