Skvělé borůvkové muffiny recept

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření40 minPočet porcí4 porce

Jakmile se borůvky objeví na pultech obchodů, je skoro svatokrádež nechat je utopit v těstu a upéct je – stejně jako s maliny, ostružiny nebo jahody. Matka příroda je udělala tak dokonalými. Proč je topit v těstíčku, nechat vadnout v žáru trouby a potom je nechat vyschnout položené na stole? Jakými barbary bychom byli, kdybychom si je neužívali čerstvé a šťavnaté!
Ale na konci srpna se něco stane. Večer už potřebujete svetr a vyhlídka na to, že si borůvky užijete v něčem teplém a měkoučkém, i s horkou kávou například, je naprosto správná a pochopitelná.

A právě tato doba se výborně hodí pro super skvělé borůvkové muffiny. Tyto mohou být vyrobeny z podmáslí, jogurtu nebo se smetanovým sýrem, s drobenkou máčenou v másle a válenou ve skořicovém cukru. Toto lze přidat i do kukuřičných muffinů nebo otrubových muffinů. Na internetu můžete najít spoustu receptů na muffiny, ale žádný z nich nebude mít takovou vysokou čepičku a husté těsto, které je opravdu těstem a které zabrání v utopení bobulí borůvek. A tak jsou tyto muffiny krásné jako obrázek.

Prostě s nimi trochu pohrajte. Někdo je má rád s jogurtem, někdo zase dává přednost zakysané smetaně. Z receptu uděláte přibližně 10 muffinů, což je perfektní množství na to, nemít toho při přípravě hodně a zároveň dost pro vaše strávníky. Nakonec není nutné mít ani borůvky čerstvé. Do receptu klidně použijte zmrazené, ale nemusíte si dávat práci s rozmrazováním, protože rovnou upečené se krásně rozpustí v těstě.


Tento recept používá jogurt místo podmáslí, obsahuje méně cukru a objemově se vejde do jedné misky. Plná čajová lžička surového cukru zní jako šílený nápad, ale ve skutečnosti dělá nádherně křupavý vršek muffinu. Pokud muffin není sám o sobě moc sladký, chutě se krásně vyváží.

Muffiny se dají kombinovat i s koriandrem nebo muškátovým oříškem. Stojí to za to vyzkoušet, pokud jste zvědaví. V tomto receptu je ale použitá citronová kůra.
Další věcí je, že do borůvkového muffinu můžete dát bobulí, kolik chcete, a furt bude strašně dobrý. A tak v tomto receptu můžete přidat ne ¾ šálku borůvek, ale 1 a čtvrt. Toto rozhodnutí vás odmění vyššími a nádhernějšími muffiny, které vaše děti budou zbožňovat.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 70 g másla
  • 100 g cukru
  • nastrouhaná kůra z půlky citronu
  • ¾ šálku bílého neslazeného jogurtu nebo zakysané smetany
  • 1 velké vejce
  • 7 g prášku do pečiva
  • ¼ čajové lžičky jedlé sody
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 195 g hladké mouky
  • 215 až 255 g čerstvých nebo zmrazených borůvek (není třeba rozmrazovat)
  • 3 lžíce surového cukru


Způsob přípravy

Rozehřejte troubu na 190 stupňů. Formu na muffiny vyložte pečicím papírem nebo ji vymažete olejem.

Na dně velké misky rozpusťte máslo a přidejte cukr, citronovou kůru, jogurt a vejce. Potom přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl, dokud se směs pořádně nespojí. Když se lepí, přidejte ještě trochu mouky a nakonec přidejte borůvky. Těsto bude pořádné a bude se podobat těstu na sušenky.

Těsto rozdělte do připravených muffinových forem a každý z nich posypte 1 čajovou lžičkou surového cukru. Opravdu není zbytečný a navíc. Uvidíte, že to bude skvělé.

Pečte 25 až 30 minut, dokud nejsou muffiny zlatohnědé. Píchněte do nich špejlí, na kterou by se nemělo přilepit žádné těsto. Nechte 10 minut vychladnout.

Většina lidí má za to, že nejlepší muffiny jsou ty právě vytažené z trouby. Ale když je na druhý den rychle ohřejete s trochou slaného másla, budete doufat, že vám vždycky nějaké zbudou.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Skvělé borůvkové muffiny recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Skvělé borůvkové muffiny.
Nebo hledejte podobné podle části názvu skvělé borůvkové muffiny .
Hledat podobné recepty na internetu jako Skvělé borůvkové muffiny

Kde najít informace



×