Škvarkové placky recept
Škvarkové placky pekly už naše babičky. A byla by škoda si tuhle pochoutku občas nepřipomenout.
Ingredience receptu
- těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g kvasnic
- 1 lžička cukru
- 150 g škvarků
- 1 vejce
- 170 g sádla
- 150 ml polotučného mléka
- mletý černý pepř
- mořská sůl
- mletý kmín
- na potření:
- 1 vejce
- celý kmín
Způsob přípravy
V míse smícháme rozpuštěné sádlo, mouku, lžičku cukru, kvasnice, pokrájené škvarky, teplé mléko, vejce a špetku soli a pepře. Uhněteme těsto, mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme těsto v teple vykynout. Troubu si mezitím předehřejeme na 170 stupňů.
Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme ho na plát vysoký asi 1 cm. Pomocí skleničky vykrájíme kulaté placky, které přeneseme na sádlem vymazaný plech. Každou placku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Plech uložíme do tepla a placky na něm necháme kynout ještě asi půl hodiny.
Po této době je v předehřáté troubě upečeme dozlatova.