Skotská vejce s kari majonézou recept
Skotská vejce s kari majonézou jsou nejlepší s bramborovou kaší. Ale klidně k nim můžeme podávat vařené brambory nebo třeba zeleninový salát.
Ingredience receptu
- 10 vajec (z toho 2 na obalení)
- 1 hrnek hladké mouky (na obalení)
- 1 hrnek strouhanky (na obalení)
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 3/4 lžičky soli
- špetka kajenského pepře
- 3 lžíce jemně strouhané cibule
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžičky jemně mleté čerstvé šalvěje
- 1/2 lžičky mletého bílého pepře
- 1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/4 šálku kuřecího vývaru
- rostlinný olej na smažení
- 1/2 hrnku majonézy
- 2 lžičky kari koření
Způsob přípravy
Skotská vejce s kari majonézou jsou nejlepší s bramborovou kaší. Ale klidně k nim můžeme podávat vařené brambory nebo třeba zeleninový salát. Osm vajec zvolna vaříme 7 minut ve vodě, pak je hned ochladíme ve vodě studené, abychom zastavili var a vejce se dobře loupala. Oloupeme je a uložíme do chladna. Ve velké míse mezitím smícháme kajenský pepř, muškátový oříšek, bílý pepř, černý pepř, sůl, šalvěj, cibuli a mleté vepřové maso. Důkladně prohněteme a podle nutnosti přilijeme vývar. Masové těsto by nakonec mělo být trochu lepkavé. Malé množství těsta (asi tak 1/4 hrnku) mokrýma rukama upravíme na tenkou placku. Do středu vložíme jedno vařené vejce a do směsi ho pevně zabalíme.
Takto zabalíme všech osm vajec a uložíme je do ledničky. Když vejce vychladnou a ztuhnou, postupně je ze všech stran obalíme v trojobalu. Ve vysoké pánvi s rozpáleným olejem, nebo ve fritovacím hrnci pak skotská vejce smažíme ze všech stran asi 5 minut. Po usmažení je odkládáme na papírové ubrousky a necháme okapat přebytečný tuk. Na malé pánvi zahřejeme 2 lžíce oleje na střední teplotu a přisypeme do něj kari koření. Asi půl minuty směs mícháme, až se utvoří pasta. Tu pak necháme vychladnout a v malé misce smícháme s majonézou. Hotová skotská vejce na talíři rozkrojíme na polovinu a podáváme s kari majonézou.