Šišky s mákem recept
Tohle jídlo připomíná pokrm z dětství, ale taky zimní dovolenou v Alpách, kde se šišky s mákem servírují na horských chatách. Šišky se tradičně podávají sypané mákem a moučkových cukrem. Vylepšit se navíc dají třeba teplou, vanilkovou omáčkou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g brambor
- 500 ml vody
- 400 g hrubé nebo polohrubé mouky
- 200 g mletého máku
- 100 g másla
- sůl
- Na vanilkovou omáčku:
- 200 ml mléka
- 2 polévkové lžíce cukru
- 2 žloutky
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 čajovou lžičku kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového aroma sáček vanilkového cukru
Způsob přípravy
Brambory zbavíme slupky, oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a dáme vařit na 10 minut do půl litru vroucí, osolené vody.
Mouku nasypeme na hladinu hrnce, nemícháme, ale rukojetí vařečky do ní uděláme několik děr. Povaříme dalších 10 minut, dokud voda nezačne vřít.
Brambory s vodou a moukou rozmačkáme šťouchadlem, směs vyklopíme na vál a vypracujeme pevné těsto. Z těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na asi 4 cm široké nudličky.
Nyní se pustíme do výroby vanilkové omáčky. Do hrnce nalijeme mléko a smetanu, přidáme rozpůlený vanilkový lusk, i s vyškrabanými semínky (nebo vanilkový cukr a aroma), směs přivedeme k varu, krátce povaříme, pak hrnec sundáme z plotny a omáčku necháme 10 minut odpočinout.
V mezičase vyšleháme v misce žloutky a škrob. Hrnec vrátíme na plotnu, sporák zapneme na mírný plamen a žloutkovou směs budeme za neustálého míchání pomalu přidávat do vanilkové omáčky. Když omáčka zhoustne, vyndáme vanilkový lusk a je hotovo.
Šišky podáváme s mletým mákem, posypané cukrem a přelité vanilkovou omáčkou.