Sekaná recept
Sekaná je notoricky známá pochoutka, zvlášť chutná, když si ji připravíme doma. Podáváme ji s bramborovou kaší nebo bramborem a přidáme naloženou okurku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg mletého masa (směs hovězího a vepřového)
- 4 stroužky česneku
- 2 starší rohlíky
- 2 lžíce sušené majoránky
- 2 vejce
- sůl
- mletý černý pepř
- trochu mléka
- strouhanka
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- olej na smažení
Způsob přípravy
Sekaná je notoricky známá pochoutka, zvlášť chutná, když si ji připravíme doma. Podáváme ji s bramborovou kaší nebo bramborem a přidáme naloženou okurku. Včerejší rohlíky namočíme do mléka. Cibulku nakrájíme nadrobno a lehce osmahneme na oleji. Ve velké míse smícháme mleté maso s osmaženou cibulkou, přidáme vejce, prolisovaný česnek, mletý černý pepř, majoránku a osolíme. Namočené rohlíky lehce vyždímáme a přidáme k masové směsi.
Důkladně vše prohněteme, je-li směs řídká, přidáme trochu strouhanky. Z připravené směsi vytvarujeme klasickou šišku a vložíme ji do pekáče, který jsme předem vymazali máslem. Trochu podlijeme vodou a v předehřáté troubě na 200 stupňů ji pečeme přibližne 60 až 70 minut, až na povrchu krásně zhnědne. Občas ji poléváme výpekem a podléváme vodou.