Segedínský guláš podle Romana Vaňka recept
Zakladatel Pražského kulinářského institutu a popularizátor nejen české gastronomie Roman Vaněk dobře ví, jak připravit segedínský guláš. Základ tohoto pokrmu tvoří vepřové maso a v naší kuchyni tak oblíbené kysané zelí. Segedínský guláš chutná nejlépe s houskovým knedlíkem, podávat se dá ale také s čerstvým chlebem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg vepřového plecka
- 500 g kysaného zelí
- 3 - 5 cibulí
- 5 stroužků česneku
- 4 lžíce vepřového sádla
- 2 zarovnané lžíce mleté sladké papriky
- 1,5 l vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička drceného kmínu
- 5 bobkových listů
- zakysaná smetana na ozdobu
- mletý černý pepř
- sůl
Způsob přípravy
Maso umyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velké asi 2 - 3 cm.
V hrnci rozpálíme sádlo a dozlatova na něm osmahneme najemno nakrájené cibule. Přidáme kmín, který necháme krátce rozvonět a pak kousky masa, které zprudka orestujeme.
Když se maso zatáhne, přisypeme do hrnce prolisovaný česnek, maso zaprášíme moukou a vše krátce osmahneme. Asi po minutě přidáme do směsi papriku, kterou za stálého míchání také krátce orestujeme s masem, přilijeme vývar, do hrnce vložíme bobkové listy a maso zvolna dusíme.
Za přibližně půl hodiny bude maso lehce změklé, a to je okamžik, kdy je třeba přidat do hrnce pokrájené kysané zelí. Směs promícháme a zvolna dusíme další přibližně půl hodinu.
Když jsou maso i zelí měkké, vyndáme z hrnce bobkové listy, přilijeme smetanu a guláš krátce provaříme. Nakonec ho dochutíme solí a pepřem.
Guláš servírujeme s houskovým knedlíkem, a každou porci ozdobíme lžící zakysané smetany.