Sardinky pečené v troubě recept
Sardinky se v české kuchyni asi nejčastěji vyskytují v konzervě, naložené v oleji. Občas se ale v supermarketech zadaří koupit mražené nebo čerstvé rybičky. Bývají o něco větší než známé \"olejovky\" a výtečně chutnají smažené nebo upečené v troubě. Ryby obecně jsou cenným zdrojem omega - 3 mastných kyselin i minerálních látek, což platí i pro sardinky. Ty navíc nemají moc tuku, proto prospívají i štíhlé linii. Drobné rybky zakapané olivovým olejem a dochucené kořením chutnají skvěle jako netradiční předkrm. V Řecku, odkud recept pochází, se podávají s bílým pečivem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g čerstvých sardinek
- 2 - 3 stroužky česneku
- olivový olej
- čerstvá petrželka
- čerstvá bazalka
- sušené oregano
- šťáva z citronu
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia.
Rybičky umyjeme zvenku i zevnitř a osušíme je papírovou utěrkou. Sardinky lehce osolíme.
Zapékací nádobu vymažeme olivovým olejem a rybičky do ní natěsno vyskládáme.
Do misky prolisujeme česnek, přidáme nasekanou bazalku a petrželku, sušené oregano, sůl, pepř, přilijeme šťávu z citronu a olivový olej. Směs promícháme a nalijeme na rybičky.
Sardinky pečeme v předehřáté troubě 20 - 30 minut. Doba pečení závisí na tom, jak jsou rybičky veliké. Když do nich jde snadno zapíchnout vidlička, jsou sardinky hotové.