Salát s rajčaty a melounem recept
Recept na tento svěží, snadný a lehký salát jsem našla na jednom zahraničním serveru a hned se stal mým oblíbeným letním pokrmem. Kombinace sladkého melounu a rajčat, doplněná o výrazné borůvky, prostě stojí za vyzkoušení. A meloun můžete zvolit jak klasický červený vodní, tak žlutý cukrový nebo ostřejší meloun druhu Cantaloupe. Salát je sice lehký, ale v parných dnech dokáže slušně zasytit. Proto si na něm můžete pochutnat v poledne i večer a nahradit jím hlavní chod.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g melounu (červený, žlutý i typ Cantaloupe)
- 600 g rajčat (mix barev)
- 1 červená cibule
- 75 g borůvek
- 100 g mozzarelly
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 1 lžička medu
- čerstvá hladkolistá petrželka
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Meloun nakrájíme na měsíčky, zbavíme pecek a vykrojíme dužinu, kterou nakrájíme na větší kostky. Rajčata umyjeme, cherry rajčátka rozpůlíme, velká rajčata nakrájíme na menší kousky. Petrželku umyjeme, osušíme a nahrubo nasekáme. Mozzarellu pokrájíme na větší kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky.
Ovoce a zeleninu smícháme v míse a rozdělíme do dvou menších misek.
Do čisté misky nalijeme ocet, přidáme med, sůl, pepř a ingredience promícháme. Metličkou do zálivky pomalu zašleháme olej. Směs dochutíme a těsně před podávání ji nalijeme na salát, který dozdobíme mozzarellou a kuličkami borůvek.