Rýžový nákyp s tvarohem a jablky recept
Rýžový nákyp s tvarohem a jablky bude chutnat dětem a nám dospělým, co máme rádi sladká jídla s ovocem. Je opravdu moc dobrý.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 větší nepříliš sladká jablka
- 600 ml polotučného mléka
- 200 g kulatozrnné rýže
- 250 g jemného tvarohu
- 2 lžičky rozinek
- 1 citron
- 6 lžic cukru krupice
- 2 vejce
- máslo
- rostlinný olej
- sůl
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. V mléce uvaříme rýži se špetkou soli ne úplně doměkka. Vaříme ji odhadem asi čtvrt hodiny a pak ji necháme vychladnout. Mezitím si oddělíme žloutky a z bílků ušleháme tuhý sníh.
V míse ušleháme žloutky s cukrem do hladké pěny, pak přidáme tvaroh a špetku nastrouhané citronové kůry. Do tohoto krému nakonec vmícháme uvařenou rýži a tuhý sníh z bílků.
Formu na nákyp vymažeme olejem a naplníme ji polovinou připraveného těsta. Jablka oloupeme a na plátky nakrájená je naskládáme na těsto do formy. Na ně pak rozetřeme i zbytek těsta a poklademe ho hoblinkami z másla.l
Formu vložíme do předehřáté trouby a nákyp pečeme přibližně 45 minut dozlatova.