Rýžový nákyp s meruňkami recept
Rýžový nákyp s meruňkami pro děti a milovníky sladkých jídel. Místo meruněk můžete použít i jiné ovoce, třeba švestky, jablka apod. Rýži můžete použít i jinou, měla by to ale být tzv. mléčná, kulatozrnná.
Ingredience receptu
- 250 g rýže Arborio
- 700 ml mléka
- 1 citron
- 2 vejce
- 30 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- sůl
- náplň:
- 300 g meruněk
- 1 lžíce skořicového cukru
- skořice
Způsob přípravy
V hrnci přivedeme k varu mléko, do kterého jsme přidali máslo a špetku soli. Do vroucího mléka nasypeme rýži, snížíme teplotu, přiklopíme hrnec poklicí a za občasného promíchání rýži uvaříme do měkka.
Hotovou rýži promícháme a necháme vychladnout. Mezitím si ušleháme žloutky s cukrem, a vanilkovým cukrem do pěny. Pěnu a lžičku nastrouhané citronové kůry přidáme k vychladlé rýži a znovu promícháme. Úplně nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
Meruňky, nebo jiné ovoce nakrájíme na malé kousky a promícháme je se skořicovým cukrem. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Formu na nákyp vymažeme máslem a na dno rozprostřeme polovinu rýže. Na to rozložíme ovoce a nakonec zbytek rýžové směsi.
V předehřáté troubě pečeme nákyp asi 40 minut dozlatova. Hotový nákyp ještě horký poklademe plátky másla a posypeme skořicí.